Kackelsidan

Senaste inläggen

Av Carina - 12 mars 2011 12:40

  • Gulan:Den är själva cellen och utgör en tredjedel av äggets vikt. Där finns det mesta av vitaminerna och fettet. Färgen varierar beroende på vad hönan äter.

  • Vitan: Består till 88 % av vatten och fungerar som stötdämpare  och som skydd mot bakterier. Den ger också näring åt fostret. Ju längre tid ägget förvaras desto mer tunnflytande blir vitan.

  • Skalet: Är poröst så embryot kan andas och vatten avdunsta. Ytterst finns en skyddande hinna av torkat slem som förhindrar uttorkning. Skalet är uppbyggt av byggstenar som ett romerskt brovalv, d.v.s det tål stor belastning utifrån (t. ex. när hönan ligger på det), men brister lätt för tryck inifrån (när kycklingen vill ut).

  • Groddskiva: Den syns vid gränsen mellan gulan och vitan och är förstadium till embryo.

  • Äggsnoddar: Gulan är upphängd i vitan genom s.k.äggsnoddar

http://student.educ.umu.se/~noisvn02/uda28h02/agg.htm

ANNONS
Av Carina - 27 februari 2011 07:57

...är fyrbenta, stora lurviga, snälla, vänliga nötkreatur eller "köttisar" som vi kallar de. Rasen heter Hereford och är den mest miljövänligaste köttrasen. Hur kan det komma sig undrar du säkert...jo de försörjer sig på enbart bete - de äter allt från gräs till buskar. De är fantastiska på att hålla ängarna öppna, är lugn och vänliga, har lätta kalvningar , växer bra på naturlig mat (dvs inte en massa kraftfoder utan vanligt gräs, hö eller ensilage) och framför allt är de otroligt vänliga och snälla.


Titta gärna in på vår hemsida med våra härliga Hereford...klicka >> HÄR <<


  ANNONS
Av Carina - 26 februari 2011 15:45

Dessa dvärgkochin- snacka om duktiga mammor...de ligger som små plättor, sura och fräsiga i all sin ruvvillighet. Nu har det kläckts lite dv.kochinkycklingar- ska bli kul att se vad det blir för färger och "hårlag" då vi bla har en friserad viltfärgad tupp.


Här ser du en filmsnutt på den sista kullen...                     
 

Av Carina - 9 januari 2011 16:30

Jo det är sant...fick veta idag att våra höns härstammar ifrån de Dinosaurius som funnits för massor med år sedan.  och visst kan man se likheten....


Res upp den lite mer, kapa svansen och gör om "armarna" till vingar och nosen till näbb...jo då är det en höna. Fast jag tycker ju att hönsen är otroligt mycket sötare :-)


Mina höns börjar få vår känslor. En liten svart dvärgkockinhöna har legat och burrat upp sig och varit jättesur och arg och ruvat en golfboll i snart 1,5 v tid så nu har hon fått riktiga egna dvärgägg att ruva och hon är så nöjd. Men arg är hon fortfarande....


Så en annan stor svart vit colombiafärgad Brahma höna som vägrar att flytta på sig- hon ligger väldigt snällt och kurrar mest när man tittar under henne och kollar så att äggen är hela.  Hon stoppar ner huvudet i halsdunet och kurrar så nöjt men nyps inte och är heller inte arg.  om ca 3 v ska vi se om det blir något resultat....spännande är bara förnamnet....

Av Carina - 6 januari 2011 11:11

  

Nu är det full fart på äggproduktionen trots att vi är mitt i smällkalla vintern. Jag misstänker att våra kära höns tar sig en välbehövlig paus i värpandet framåt påsk- lite typsikt men det är de i såfall väl värda.


Vill visa lite roliga mössor som jag stickat under vinteern.

  

De är stickade i garnet Milano från Hjertegarn i st 10.


  

Här är en bild på de tovade vantar jag gillar att sticka.

Av Carina - 21 december 2010 09:46

Att djur gör som de vill är ju ingen nyhet men att jag skulle stå med detta delikata problem så här inför julen trodde jag aldrig. Dels så ligger det 3-4 hönor och jäser i reden, arga, sura och snor allt från ägg till golfbollarna jag lagt dit för att bota någon höna( vet ej vem än) från att picka sönder ägg. De rår ju inte för att deras hormoner spökar och får dem att tro att det är vår och dags för att ruva fram kycklingar. Det får man ju ta, bara de inte ger upp när det väl blivit vår....


Resten av gänget värper av hjärtans lust. Vi plockar in mellan 15- 20 ägg per DAG. Jovisst går det åt ägg nu i jultider men inte 20 ägg om dan! Jag ger bort till barn och släktingar och kände paniken lätt komma krypandes då det slog mig att Stadsmissionen kan säkert ha behov av dem. det är ju inte bara kläder de behöver utan de bjuder ju på frukost och lunch varje dag.  Sagt och gjort- jag åkte in till Stadsmissionen i City i Kalmar och jovisst kunde de använda upp dem.  Så nu känns det riktigt kul igen att våra ( min dotter Anneli och jag) höns är så duktiga värpare....och den ras som har slagit mig med häpnad över hur stora fina ägg de värper är faktiskt Faverollerna..dessa skäggiga ofeminina damer får jag helt ändra uppfattning om.


God jul på er alla och ha en riktigt skön helg!


  

Av Carina - 5 december 2010 07:25

  


  


Min vana trogen så faller jag alltid för frestelsen varje jul att köpa några engelska inredningstidningar som ex Country living eller Country House. Så kan jag sitta och titta och frossa på alla engelska julsaker, kakrecept, pynt, hus ..ja allt som man bara kan göra en julartikel om. På något sätt gör detta frosseri i allt vad JUL heter att jag är ganska nöjd när jag plockar fram mitt vanliga julpynt och ibland händer det att jag kan hitta ett litet kul tips på någon kul inredningsdetalj. Men det jag gillar allra bäst är alla dessa säljannonser längst bak i tidningen. Och det var precis just där som jag till min stora förvåning hittade just detta :

Häftiga, roliga små hönshus - ett krux bara- de görs i England så det är stört omöjligt att kunna köpa dem och frakta hit dom för en rimlig summa....men håll med om att de är läckra?


Här kan du frossa i flera hönshus - varsegod och njut   

http://flytesofancy.co.uk


  


Av Carina - 28 november 2010 07:15

Nu är det full rulle på äggläggningen - mellan 15-20 ägg plockar jag in per dag- allt ifrån små söta dvärgkochinägg till rejäla beigbruna faverolleägg.FAsta i vitan och en underbar solgul äggula ser jag när jag knäcker äggen i stekpannan eller till sockerkakan.  Hur har jag kunnat köpa vanlig köpeägg frågar jag mig då jag stoppar teskeden i det varma nykokta äggen vars äggula så sakta hittar sin väg runt min sked. En klick Kalles kaviar högst uppe på teskeden på den mjuka varma äggulan och så "skjuts in i ugnen" som man alltid sa till barnen då de var små. Njutningen är total och detta kallar jag lyx....  

Presentation

Kontakt

Carina Liljeborg

Kyrkeryd Gård 117

382 92 Nybro

0480 - 551 24

merecasino@gmail.com  

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Omröstning

Vilken hönsras gillar du bäst?
 Gul Orpington
 Skånska blommahöns
 Sussex
 Dvärgkochin

Fråga mig

67 besvarade frågor

Sök i bloggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

ontakt

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ  Kackelsidan med Blogkeen
Följ  Kackelsidan med Bloglovin'

Arkiv

I KLÄCKAREN

RSS

Sälj-Köp

Skriv i min gästbok om du har något till salu i höns, ank eller gåsväg. även du som letar kan skriva .


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se