Kackelsidan

Senaste inläggen

Av Carina - 6 juni 2011 21:49

Det finns fortfarande kycklingar i olika åldrar av raserna Stor kochin, dvärg kochin (även frisserat) några brahma och lite andra raser.....i slutet på juni kläcks det en omgång löpankor   


     

  orpington, kochin,brahma, skånska blommekycklingar....



 

Av Carina - 15 maj 2011 15:26

Mina första löpankor är kläckta- du milde så söta de är- att kycklingar är söta vet ju alla men ankungar..... 


 

eller vad sägs?



   

Av Carina - 15 maj 2011 14:22

Tänk dig en buss med unga - äldre,kvinnor -män och alla med samma intresse nämligen HÖNS. Tänk dig sedan att den kör söderut mot vårt sydliga grannland Danmark. Under resans gång sitter man och pratar om allt möjligt men alltsomoftast om höns, får fika serverat i form av kaffe eller te och nybredda smörgåsar. EFter ett par timmars resa plockas det fram lottringar och temperaturen stiger genast- för tänk om man vinner  ...


   Flotta danska R.I.R


Så en kort resa med färja och vips så är vi i Helsingör och så är det "röd-vitt" för hela slanten. Raskt går färden till 2 mycket trevliga hönsuppfödare. Snopet nog bor de inne i små byar och har sina höns i "haven" eller trädgården som vi säger. Plötsligt så inser man hur lyckligt lottad man är- tänk att ha både hönshus och hönsgård utanför sin trädgård....


Vi blir mottagna med den välkända danska gemyten som danskarna är så kända för. Allt från te och kaffe,gammeldansk ,öl ,"soda-vand" och snacks bjuds det rikligt på. Vi njuter i fulla drag av att spatsera runt och kikar på höns, pratar höns och tar kort på höns. Och vi upptäcker att tiden går fruktansvärt "hurtigt" när man har trevligt. Vårt sista besök blir ute på Amager där det finns en annorlunda hönsförening. Man kan hyra in sig i ett litet hönshus med minihönsgård till. Jag var för nyfiken på alla hönsen och gässen så jag missade lite om hur den fungerar. Men det var ett annorlunda inslag - lite typ" kolonilotts-tänk" fast med fjäderfän.


               

   

Avslutningsvis så kom det en liten fin gåsparad- som tur var så hade jag kameran framme och kunde föreviga det fina lilla följet. Resultatet ser du här under....



 

I hyfsad tid var vi hemma och givetvis var vi nöjda och glada efter en lång dags hönsresa med både roligt sällskap, god mat och massor med härliga hönsupplevelser. En sak är säker- detta kommer vi definitivt att göra om nästa vår igen....


Av Carina - 10 maj 2011 19:30

Jag kunde inte låta bli - ikväll som vanligt när jag skulle ge kycklingarna och deras "mamma"  mat så blev jag som alltid ståendes och tittade på hur de pilade runt och åt och pratade med varandra. När de var mätta så började  de att leta efter den varmaste platsen bland dun och fjädrar hos sin mamma. Jag hade med mig kameran och passade på att filma lite...håll med om att de är för söta   



 

Av Carina - 9 maj 2011 20:30

      


Löpankor

Skånska Blommehöns

Orpington gul

Stor kochin blå och svart


Finns även daggamla

3-4 veckor

6 veckors som lämnat vämelampan nu.


45kr/ daggamla

+ 5 kr/ v


det kan finnas avelsägg efter Stor kochin och lite efter Orpington samt Dvärgkochin

Av Carina - 25 april 2011 10:30

          


Det kan vara knepigt att välja bland alla fina hönsraser, de finns ju i alla möjliga färger och storlekar och de värper även ägg som har olika färger och storlekar. Ett bra tips är att börja med att gå på en hönsutställning. Där får du se en massa fina hönsraser och får samtidigt möjlighet att prata med uppfödare av dessa raser. Då kan du få svar på frågor som rör just den hönsrasen du har tittat ut.


Men innan du åker iväg till hönsutställningen behöver du fundera igenom vad du ska ha dina höns till- ska de vara "enbart" hobbyhöns? Eller har du tänkt satsa på att producera ägg, kött eller både och? Vill du ha en ras som är duktig på att ruva fram kycklingar ? vill du har roliga färger på äggen? vill du hjälpa till att bevara en lantras? vill du ställa ut?tycker du om små eller stora höns? Lugna eller pigga? Som du ser finns det mycket att fundera över.


Jag tänkte jag skulle försöka hjälpa dig lite på traven -  för att förenkla det lite så kan man dela in hönsen i 4 grupper:


1) Tung hönsras  - dessa värper måttligt, äter mycket, ruvar fram egna kycklingar, blir stora och lugna höns, är mycket lätta att få tama och sällskapliga, börjar värpa sent, ger mycket fint kött om du slaktar tuppar ex på dessa raser är: Orpington, Kochin, Brahma, Faverolle, Sussex, New Hampshire, Rhode Island red, Maran, Australorpington


2) Lätt hönsras - dessa är framavlade för äggproduktion, äter måttligt, värper mycket, ruvar sällan, smäckra lite mindre höns, börjar värpa tidigt, har ett mycket livligt tempermaent, ger inget störra köttutbyte vid slakt. ex på dessa raser är: Leghorn, Breda, Minorka, Hamburger, Brakel, Kraienkoeppe,Paduan, Silkeshöns.


3) Dvärghöns - dessa är små höns, lite olika hur mycket de värper, vissa ruvar, äter mycket lite, börjar värpa tidigt,ger mycket lite kött vid slakt, livligt temperament ex på dessa raser: Dvärgkochin, Seabright, Holländsk dvärg, Svensk dvärg


4) Lantraser - Generellt är lantraser klimatiskt härdiga, motståndskraftiga mot sjukdomar och har goda föräldraegenskaper. 30-40 % ruvning är normalt i en lanthönsflock. Högre procent för dvärghöns. 100-200 ägg per år är normalt. Lantrashöns värper ägg med benvitt till ljust brunaktigt skal. Ett ägg efter en medelstor lantrashöna väger ca 50-55g. Större hönor värper normalt större ägg än mindre - men de äter också mer! 
 I rikare bygder och miljöer kunde rel. stora och kraftiga lokalraser utvecklas, medan man i fattigare bygder endast kunde livnära mindre djur. Storleksmässigt kan raserna delas in i fyra grupper, efter hönornas vikt: Stor lantras ca 2-2,5 kg, medelstor 1,5-2 kg, liten 1-1,5 kg och dvärg 0,5-knappt 1 kg. Tupparna är oftast 30 - 40 % större än hönorna. 
Fjäderfärgen är ofta mycket vacker, med stor variation mellan och inom raserna. från Svenska Lanthönsklubben

Det är viktigt att bevara rasens mångfald, här ingår 10 raser i alla storlekar, från de minsta Öländsk dvärg , Gammalsvensk dvärg, Åsbohöns till de medelstora Hedemorahöns, Gotlandshöns, Orusthöns,Kindahöns, Svarthöns till de största Skånska Blmomehöns och Ölandshöns.

Av Carina - 22 april 2011 08:54

  


Nu finns det Kycklingar av stor Brahma, Faverolle , stor Kochin i svart samt lite blandraskycklingar till salu.

45 kr nykläckta och därefter 5 kr/v.


I helgen kläcks dessutom :

Brahma svart-vit colombia

Kockin blå, svart ev spättad

Orpington gul

Dv kochin. olika färger- även frisserade

Av Carina - 21 april 2011 22:17

Är du sugen på att skaffa höns? Att äta egna frukostägg som du själv nyss har plockat ute i ditt egna hönshus? Vill du se glada höns i roliga färger och olika storlekar sprätta omkring i din trädgård? Eller se dem glatt kalasa på din familjs matrester som sedan omvandlas till goda frukostägg? Välkommen då har du hamnat rätt- för här ska du få lite goda råd inför din kommande tid som blivande hönsägare.


Men allra först 2 frågor:

1) Har du tid och ork att ta hand om dina höns, oavsett om det är må eller söndag, sommar eller vinter då de ska  passa med mat och friskt vatten, plocka ägg, öppna och stänga in dem på morgon resp kväll? Du ska mocka ut hönsgödseln med jämna mellanrum, tvätta ur hönshuset 1-2 ggr per år och måla om, stängsla in dem och ge dem skydd emot räv, mård, och hök?

2) Kan du eller har du någon som kan hjälpa dig att avliva/slakta höns eller tuppar om du får många kycklingar och inte kan sälja eller behålla alla?


Har du svarat JA på dessa frågor så är du redo!!! Välkommen till ett roligt och underhållande hönsägarliv!


Är du inte säker? Skaffa dig då en bra hönsbok och fortsätt förkovra dig- här är en bra hönsbok:

     
Författaren heter Karin Neuschutz och skriver otroligt bra hönsböcker- särskilt den nyaste (till höger) är en mycket bra nybörjarbok- där står ALLT!!! Finns att köpa på nätet och i vanliga bokhandlar.


Vad behöver du då skaffa dig för att kunna sätta dina planer i verket?

Här kommer en lista på nödvändiga saker- detta är bara tips- din fantasi är det enda som sätter gränserna- men kom ihåg, hönsens bästa ska alltid komma i första rummet...


Tänbker du börja din flock med att skaffa kycklingar bör du köpa dig en värmelampa, de finns att köpa på Lantmännen.

Foder och vattenautomat är bra investeringar som inte kostar särskilt mycket men underlättar arbetet.



Du ser vattenautomat först, men köp en med dubbel cylinder, den röda foderautomaten är bra med både lock och helst galler där maten rinner ut så kan de inte sprätta ut foder utanför, allra sist är en platta som du ställer foder eller vattenautomat på för att slippa få upp spån i mat och vatten.



Det blåa fodertråget är praktiskt då du ska ge hönsen matrester- då slipepr det hamna på golvet, grönfoderhäcken (den ritade bilden) är också en fiffig sak- här kan du lägga fullt med ogräs, gräsklipp eller morötter. Hönsen får sysslesättning, särskilt på vintern och det håller sig fräscht.


När du ska bygga hönsgård är det viktigt att du tar reda på vilka mått som gäller- dem hittar på statens jordbruksverks hemsida, använd alltid ett fyrkantsnät som är punktsvetsat och håller alla rovdjur ute. Glöm inte att gräva ner det 1-2 dm. Du kan också köpa färdiga hundgårdssektioner, kanske ett litet dyrare alternativ men håller i all oändlighet.


Glöm inte hotet från luften- lägg ett blått bärnät över din hönsgård och du slipper ovälkommet besök från höken.


Inuti hönshuset ska du måla med en ljus färg och va inte snål med färgen- se till så att du blaskar på rejält med färg i alla skrymseln och vrår, det håller ohyran borta. Använd färg som tål att tvättas av.

Värpredena bör du välja i ett material som tål att tvättas, ger tillräckligt med utrymme och tien sitter för högt eller för ljust. (höns tycker om att värpa där det är som mörkast i hönshuset). Ritningar på värpreden ( det är lätt att göra själv) finns i boken jag tipsade om högre upp.


Skaffa gärna några redägg så stimulerar det hönsen när det är dags för dem att börja värpa.De är gjorda av trä eller gips.


Så till maten: köp ett bra hönsfoder,

 

det finna att köpa hos Lantmännen eller där man har foder från Svenska foder.

skaffa en riktigt bra plasttunna att förvara fodret i så du slipper ovälkomna fyrbenta gäster.



Glöm inte bort snäckskal och vitaminer.


Här har du tips på ställen på internet där du hittar bra saker till ditt nya hönsliv:


Högberga

Bole

Nordpost

Statens jordbruksverk


Nästa inlägg komemr att handla om hur du gör för att hitta just den hönsras du vill ha!













































































 


Presentation

Kontakt

Carina Liljeborg

Kyrkeryd Gård 117

382 92 Nybro

0708420123

merecasino@gmail.com  

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Omröstning

Vilken hönsras gillar du bäst?
 Gul Orpington
 Skånska blommahöns
 Sussex
 Dvärgkochin

Fråga mig

80 besvarade frågor

Sök i bloggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2022
>>>

ontakt

Besöksstatistik

Tidigare år

Arkiv

I KLÄCKAREN

RSS

Sälj-Köp

Skriv i min gästbok om du har något till salu i höns, ank eller gåsväg. även du som letar kan skriva .


Ovido - Quiz & Flashcards